Baby's en jonge kinderen beschermen tegen de zon: het belang van zonpreventie

25 Juni 2024

Welkom in de wondere wereld van de zomer 🌅 ⛱, waar zonnige dagen 🌞 en buitenavonturen het dagelijkse gezinsleven worden. We hebben net genoten van een vrij aangename start van het seizoen! Maar over een paar dagen begint de echte schoolvakantie. Terwijl we ons voorbereiden om wat qualitytime met onze kleintjes door te brengen, is het essentieel om te onthouden dat een goede bescherming tegen de zon veel meer is dan een voorzorgsmaatregel: het is een primaire verantwoordelijkheid.

De tere huid van baby's en jonge kinderen is extreem gevoelig voor zonnestralen. Hun immuunsysteem is nog niet volledig ontwikkeld, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor schade door ultraviolette (UV) stralen. Als zorgzame ouders is het onze plicht om ervoor te zorgen dat onze kleintjes beschermd worden tegen de schadelijke effecten van de zon.

In dit artikel gaan we in op het cruciale belang van zonnebescherming voor onze kleine schatten. We komen ook meer te weten over de risico's van onbeschermde blootstelling aan de zon. Wat UVA/UVB-stralen zijn en welke eenvoudige, maar effectieve maatregelen we kunnen nemen om de gezondheid en het welzijn van onze kinderen te beschermen terwijl we van het zomerplezier genieten.

Of je nu op vakantie gaat naar het strand, naar de parken of gewoon wat tijd doorbrengt in je tuin, leer hoe je je kleintjes effectief kunt beschermen tegen de schadelijke zonnestralen en geef ze onvergetelijke zomerherinneringen, in alle veiligheid.

Het kiezen van zonbeschermingsproducten voor jonge kinderen en baby's is een belangrijke beslissing voor ouders, omdat hun huid nog in ontwikkeling is en gevoeliger is voor UV-stralen van de zon.

 

Wat zijn de risico's van onbeschermde blootstelling aan de zon ?

Blootstelling aan de zon zonder de juiste bescherming kan een aantal risico's opleveren voor baby's en jonge kinderen. Hier zijn enkele van de belangrijkste risico's voor hen:

  • Zonnebrand: De huid van peuters is extreem gevoelig voor UV-stralen. Overmatige blootstelling aan de zon kan pijnlijke zonnebrand veroorzaken, die kan leiden tot roodheid, ontsteking en blaarvorming op de tere huid van het kind.
  • Risico op huidkanker: UV-stralen kunnen het DNA van huidcellen beschadigen, waardoor het risico op huidkanker op latere leeftijd toeneemt. Frequente en langdurige blootstelling aan de zon zonder de juiste bescherming verhoogt dit risico bij kinderen, omdat hun huid nog in ontwikkeling is.
  • Verzwakking van het immuunsysteem: Overmatige blootstelling aan de zon kan het immuunsysteem van kinderen verzwakken, waardoor ze kwetsbaarder worden voor huidinfecties, allergieën en andere gezondheidsproblemen.
  • Oogstaar: UV-stralen kunnen de ogen van kinderen beschadigen. Langdurige blootstelling aan de zon zonder de juiste bescherming kan bijdragen aan de ontwikkeling van vroege staar of andere oogproblemen in de toekomst. Kies een zonnebril van goede kwaliteit.

 

UVA- en UVB-stralen in het kort: 
 

UVA- en UVB-stralen zijn twee soorten ultraviolette straling die de huid kunnen aantasten bij blootstelling aan de zon. Ze hebben elk een ander effect op de huid:

  • UVB-stralen zijn verantwoordelijk voor de productie van melanine, het pigment dat de huid haar bruine kleur geeft. Ze zijn ook verantwoordelijk voor zonnebrand en kunnen huidverbrandingen, blaren en roodheid veroorzaken. Ze dringen niet zo diep in de huid door als UVA-stralen.

  • UVA-stralen dringen dieper in de huid door en zijn verantwoordelijk voor schade op lange termijn door de zon, zoals vroegtijdige huidveroudering, ouderdomsvlekken en rimpels. Ze kunnen ook bestaande huidproblemen, zoals acne en eczeem, verergeren.

Uva & uvb effect


Eenvoudige beschermingsmaatregelen :

Zonnecrème 😳:

Het is cruciaal om ze te beschermen om zonnebrand en langdurige UV-schade aan de huid te voorkomen. Hier volgen enkele aandachtspunten bij de keuze van zonnebeschermingsproducten voor jonge kinderen en baby's:

â—† Beschermingsfactor (SPF): kies een product met een hoge beschermingsfactor, SPF 30 is een minimum (SPF 50 of hoger dan uw kind een lichte huid heeft). Hoe hoger de SPF, hoe beter. Zorg er ook voor dat u een product kiest dat bescherming biedt tegen UVA- en UVB-stralen.

  • SPF 15: blokkeert ongeveer 93% van de UVB-stralen

  • SPF 30: blokkeert ongeveer 97% van de UVB-stralen

  • SPF 50: blokkeert ongeveer 98% van de UVB-stralen

  • SPF 100: blokkeert ongeveer 99% van de UVB-stralen (SPF = Sun Protection Factor)

â—† Formule: kies een parabeenvrije, alcoholvrije en niet-comedogene formule om de gevoelige huid van uw kind niet te irriteren. Producten op basis van lotion of crème worden over het algemeen beter verdragen door jonge kinderen en baby's.

â—† Etikettering: zorg ervoor dat u de etikettering zorgvuldig leest om er zeker van te zijn dat het product geschikt is voor jonge kinderen en baby's. Sommige producten zijn alleen bedoeld voor volwassenen en kunnen te sterk zijn voor de gevoelige huid van kinderen.

â—† Toepassing: het is belangrijk het product regelmatig opnieuw aan te brengen, vooral na het zweten of baden. Volg de instructies van de fabrikant over hoe lang het product na toepassing werkzaam blijft.

◆ Andere beschermende maatregelen: naast het gebruik van zonnebrandmiddelen zijn er nog andere maatregelen die u kunt nemen om de huid van uw kind tegen de zon te beschermen. Vermijd bijvoorbeeld blootstelling aan de zon tijdens de warmste uren (van 11 tot 15 uur), gebruik zonwerende kleding en een hoed om hun huid en gezicht te bedekken, en gebruik jaloezieën of gordijnen om UV-stralen in huis te blokkeren.
 

Zonnebrillen 😎 :

UV-bescherming: Zonnebrillen blokkeren de schadelijke ultraviolette (UV) stralen van de zon, die de ogen kunnen beschadigen en het risico op oogproblemen op lange termijn kunnen verhogen.
Visueel comfort: Zonnebrillen verminderen schittering en verbeteren het visuele comfort van kinderen buitenshuis, waardoor hun activiteiten leuker worden.
Preventie van oogverbranding: Zonnebrillen helpen oogirritatie en pijn door langdurige blootstelling aan de zon te voorkomen.
Bewustmaking van bescherming tegen de zon: Door kinderen al op jonge leeftijd aan te moedigen om een zonnebril te dragen, leren ze hoe belangrijk het is om hun ogen tegen de zon te beschermen en ontwikkelen ze goede gewoonten op het gebied van bescherming tegen de zon.


Een bob, pet of hoed 🤠 :

Bescherming van gezicht, nek en hoofdhuid: Een bob, breedgerande hoed of pet met vizier biedt effectieve bescherming tegen de directe zonnestralen. Dit helpt de gevoelige huid van het gezicht, de nek en de hoofdhuid te beschermen tegen overmatige blootstelling aan UV-stralen.

Oogschaduw: Een hoed met een vizier of brede rand helpt de ogen van kinderen in de schaduw te houden, vermindert schittering en beschermt de ogen tegen directe zonnestralen. Dit kan hun visuele comfort verbeteren wanneer ze buiten spelen of wandelen.

Bescherming tegen een zonnesteek: Baby's en jonge kinderen zijn gevoeliger voor hitte. Het dragen van een hoedje of pet kan hun hoofd beschermen tegen de zon en een hitteberoerte voorkomen door een barrière te vormen tegen overmatige hitte.

Gezond verstand 🤯:

Beperk blootstelling aan de zon tot de minst hete uren: Vermijd naar buiten te gaan met peuters tijdens piekuren wanneer de zon het sterkst is, meestal tussen 10 uur 's ochtends en 4 uur 's middags. Kies voor buitenactiviteiten in de vroege ochtend of late namiddag, wanneer de zonnestralen minder intens zijn.

Zoek schaduw: Als je buiten bent, zoek dan schaduwrijke plekjes op zoals bomen, parasols of luifels om baby's en jonge kinderen te beschermen tegen direct zonlicht. Dit vermindert de blootstelling aan schadelijke UV-stralen.

Gebruik beschermende kleding: Kleed peuters in lichtgewicht kleding die de huid zoveel mogelijk bedekt. Kies voor kleding met lange mouwen, lange broeken en breedgerande hoeden om hun huid tegen de zon te beschermen. Kies lichtgewicht, ademende stoffen om ongemak bij warm weer te minimaliseren.

Breng regelmatig zonnecrème aan: Smeer royaal zonnecrème op alle blootgestelde delen van de huid en zorg ervoor dat het gezicht, de armen, benen en voeten bedekt zijn. Breng de crème om de twee uur opnieuw aan, of vaker als je kleintjes hebben gezweet of gezwommen.

Blijf gehydrateerd: Zorg er tijdens perioden van blootstelling aan de zon voor dat peuters gehydrateerd blijven door ze voldoende te laten drinken. Geef vaak water en vermijd suikerhoudende of cafeïnehoudende dranken, die tot uitdroging kunnen leiden.

Let op tekenen van oververhitting: Let op tekenen van oververhitting bij baby's en jonge kinderen, zoals prikkelbaarheid, lusteloosheid, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid of een rode, hete huid. Als je deze symptomen opmerkt, verwijder ze dan onmiddellijk van directe blootstelling aan de zon, hydrateer ze en zoek een koele plaats op.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de huid van jonge kinderen en baby's erg gevoelig is, dus het is het beste om ze geleidelijk aan bloot te stellen aan de zon, door ze in het begin korter bloot te stellen en de blootstellingsduur geleidelijk op te voeren.


Moge uw vakantie gevuld zijn met geluk, ontspanning en verrijkende ontdekkingen voor iedereen.
Fijne vakantie!

 

MyNursery 2023