Baby's slaap
16 Maart 2023Slaap is een kostbaar moment, zowel voor uw baby als voor u. Het is niet alleen de hoeveelheid slaap die belangrijk is, maar ook de kwaliteit. Slaap heeft een directe invloed op alle aspecten van ons leven, en begrijpen wat er gebeurt als we slapen is de eerste stap om uw baby te helpen gezonde slaapgewoonten te ontwikkelen waar het hele gezin baat bij heeft.
➤ De fasen van de slaap
De dagen van uw baby zijn verdeeld in slaap- en waakperiodes.
Slaapperiodes bestaan uit twee verschillende periodes, die erg lijken op de stadia die wij allemaal doorlopen.
- Actieve slaap of REM-slaap, ook bekend als rapid eye movement (REM) slaap. Hoewel de functie van REM in de slaap een mysterie blijft, is dit bekende fenomeen essentieel voor de ontwikkeling en het onderhoud van de hersenen.
Pasgeborenen brengen de helft van hun slaaptijd door in de REM-slaap. Op volwassen leeftijd vertegenwoordigt de REM-slaap slechts 25% van onze slaap.
- Rustige slaap of niet-REM slaap. Tijdens deze periode slaapt uw baby rustiger en zijn zijn of haar hersenen minder actief. Non-remporale slaap bestaat uit vier fasen van progressieve verdieping:
◆ slaperigheid
◆ lichte slaap
◆ diepe slaap
◆ slaap
◆ zeer diepe slaap
Je baby doorloopt deze fasen in 'cycli', waarbij perioden van REM- en niet-REM-slaap elkaar afwisselen. Tijdens de overgang naar de diepste slaap is uw baby minder actief en vertraagt de ademhaling. In tegenstelling tot de REM-slaap komen er in dit stadium weinig of geen dromen voor.
➤ Slaapcycli
Je pasgeborene slaapt in cycli van ongeveer 50 of 60 minuten van REM- en niet-REM-slaap. Deze cycli worden langer naarmate je baby groeit. Net als u, wordt uw baby verschillende keren wakker in de REM en niet-REM slaap.
Je pasgeboren baby brengt ongeveer de helft van de tijd die hij slaapt door in de REM-slaap. In dit stadium knipperen zijn ogen onder zijn oogleden, of kan hij met zijn vingers en tenen trillen. De rest van de tijd is hij in diepe, niet-REM slaap, wanneer hij heel stil en rustig is.
|
---|
➤ Het belang van slaap in de eerste maanden
Hebben premature baby's andere slaappatronen?
Ja, premature baby's worden in de eerste maanden vaker wakker dan voldragen baby's, en dat blijft zo tot een jaar.
Het 's nachts wakker worden en lichter slapen maakt deel uit van een intrinsiek overlevings- en opbouwmechanisme van de premature baby, die gemakkelijker wakker kan worden zodat hij kan worden gevoed wanneer dat nodig is. Hij zal veel meer slapen dan een voldragen baby en een groter deel van zijn tijd in REM-slaap doorbrengen (tot 90%). Zijn slaappatroon zal mettertijd tot rust komen, maar dit zal iets langer duren dan bij een voldragen baby.
➤ Droomt mijn baby?
Het is niet met zekerheid bekend of baby's dromen, maar het lijkt zeer waarschijnlijk.
Dromen vindt plaats tijdens de REM-slaap (REM), en baby's brengen een groot deel van hun slaaptijd in deze fase van de slaap door. Deskundigen zijn er niet helemaal zeker van waarom we dromen. Sommigen geloven dat het de hersenen helpt om informatie te verwerken en synapsen (paden tussen hersencellen) te oefenen. Interessant is dat de golven die tijdens de REM-slaap door onze hersenen worden geregistreerd, vrijwel identiek zijn aan de hersengolven die kunnen worden waargenomen tijdens de uren dat we wakker zijn. Dit is niet het geval tijdens de andere fasen van de slaap.
Als hij in staat is in slaap te vallen en weer in slaap te komen, zal deze onrust onopgemerkt blijven. Als hij niet zonder uw hulp weer in slaap kan vallen, kan hij helemaal wakker worden en gaan huilen. Dit is een veel voorkomende reden voor verstoorde nachten en kan worden opgelost door uw baby te leren rustig te worden en weer te gaan slapen.
➤ Hoeveel uur slaap?
Ouders vragen zich vaak af hoeveel uur slaap hun baby nodig heeft. Het antwoord is niet eenvoudig, want baby's hebben verschillende slaapbehoeften. Pasgeborenen hebben geen regelmatig patroon en kunnen 10 tot 20 uur per dag slapen.
Van twee tot drie maanden slaapt de baby gemiddeld negen uur 's nachts, met ongeveer vijf uur extra slaap overdag.
Met 12 maanden zal de nachtrust ongeveer 11,5 uur bedragen, met ongeveer 2,5 uur slaaptijd.
Rond de 8 à 12 weken zult u merken dat uw baby regelmatiger slaapt en kunt u beginnen met hem een dag-nachtslaapritme aan te leren. In dit stadium kan hij natuurlijk een voorkeur beginnen te vertonen om 's nachts te slapen en zal hij waarschijnlijk overdag langere perioden wakker en actief zijn. Een gezonde gewoonte.
➤ Een routine
Hoewel uw baby niet hoeft te leren hoe hij moet slapen, zijn gezonde slaapgewoonten iets wat hij wel zal moeten leren. Of hij vast slaapt of niet hangt grotendeels af van wat je hem leert. Het is niet zo moeilijk als het klinkt. Hoe eerder je begint, hoe makkelijker het zal zijn...
Het vastleggen van een routine geeft baby's en peuters troost door vertrouwdheid. Een georganiseerde bedtijdroutine zou bijvoorbeeld kunnen bestaan uit een bad, gevolgd door een voeding of fles, knuffels en wat rustige tijd in bed. Deze stappen, dagelijks herhaald, zullen uw baby helpen begrijpen dat het weldra tijd is om te slapen.
Leer je baby zelf in slaap te vallen. Dit is een van de meest waardevolle lessen die je je baby kunt leren.
Veel deskundigen zijn van mening dat, na de neonatale fase, het in bed stoppen van uw baby door hem te wiegen of te voeden hem ervan weerhoudt zelfkalmerende gedragingen te ontwikkelen.
In plaats daarvan adviseren zij uw baby naar bed te brengen als hij of zij nog wakker is, goed doorvoed, slaperig en in staat om zonder hulp van u in slaap te vallen. Zorg dat ze overdag rusten. Hoewel het goed is om de duur van de dagdutjes te beperken om een contrast tussen dag en nacht te behouden.
➤ Een ontspannend bad
Veel baby's vinden een warm bad ontspannend, waardoor het een ideale manier is om de dag af te sluiten als onderdeel van de bedtijdroutine. Te moe zal dan moeilijker te kalmeren zijn en de slaap zal onregelmatiger zijn. Wees je bewust van de behoeften van je baby. Reageer snel op een plotselinge verandering in het slaappatroon van uw baby. Als je baby tandjes krijgt of verkouden is, moet je misschien zijn of haar slaap- en bedtijdroutine veranderen. Een zieke baby heeft veel extra zorg nodig. Zodra je baby is hersteld, ga dan terug naar de vaste routine. Wees consequent, verander de dagroutines van uw baby en laat hem op verschillende plaatsen slapen, dit is prima van tijd tot tijd, maar als het te vaak gebeurt, kan het een slechte gewoonte worden en tot problemen leiden.
Andere overwegingen ...
➤ Veiligheid in de wieg
Zorg ervoor dat het wiegje dat u kiest, goedgekeurd is voor veiligheid. De bedhekken mogen niet meer dan 6 cm uit elkaar staan, om te voorkomen dat het hoofdje en de ledematen van de baby vast komen te zitten... De meeste wiegjes hebben een instelbaar matrasniveau, beginnend op het hoogste niveau voor gemakkelijke toegang in de eerste maanden en eindigend op het laagste niveau zodra uw baby rechtop kan zitten. In de laagste stand moet de afstand tussen de bovenkant van de matras en de bovenkant van het bed ten minste 50 cm bedragen, en in de hoogste stand ten minste 20 cm. Er mogen geen horizontale spijlen tussen zitten, waardoor uw baby omhoog kan klimmen en er eventueel uit kan vallen.
Wanneer u uw baby in het bedje legt, moet u ervoor zorgen dat de neerkant van het mechanisme vergrendeld is. Laat je baby nooit met de zijkant naar beneden in de wieg liggen.
De wiegmatras moet goed passen. Als u twee vingers tussen de zijkanten of uiteinden van het ledikant en de matras kunt laten glijden, is de matras te klein. Houd het matras van uw baby luchtig en schoon.
➤ Waar moet de baby slapen?
Pasgeborenen slapen de eerste weken het best in de buurt van hun ouders. Dit is niet alleen geruststellend voor iedereen, maar heeft ook een praktische kant bij elke nachtelijke ingreep. Misschien begint u liever met uw baby in een Mozes naast uw bed. U kunt hem dan verhuizen naar zijn eigen kamer, meestal rond de leeftijd van 3 maanden.
U kunt ervoor kiezen om in de eerste maanden een wiegje te gebruiken in plaats van een wiegje.
Een wiegje heeft de ideale maat voor uw pasgeborene en kan indien nodig van uw kamer naar zijn kamer worden verplaatst. Wiegen hebben veel van de voordelen van bassinets, maar ze zijn niet draagbaar. Het belangrijkste verschil is dat ze kunnen worden "gewiegd", en uw pasgeborene kan dit heel rustgevend vinden. Als u voor een schommelwiegje kiest, zorg er dan voor dat u het in een vaste positie kunt zetten terwijl uw baby slaapt.
Verwacht dat uw baby in een wiegje slaapt tot ze minstens 18 maanden oud is, en mogelijk tot drie jaar oud. Je weet wanneer ze het ontgroeid is, want dan probeert ze eruit te klimmen!
Bij de keuze van een kinderbedje moet met een aantal zaken rekening worden gehouden. Stevigheid. Zodra uw baby kan zitten en zich kan bewegen, is een sterk bed een must. Een of beide zijden van het bed moeten er gemakkelijk kunnen uitvallen (indien uitgerust). Het bevestigingsmechanisme moet zeer sterk zijn, want straks heeft u een baby die op en neer kan springen en met de spijlen kan rammelen.
Een bijtlat... Zodra je baby rechtop kan staan, wil hij misschien zijn nieuwe tandjes uitproberen op de bovenkant van het bed. De meeste bedden hebben plastic strips langs de bovenste rails om ze tegen splinters te beschermen. Sommige ledikanten worden verkocht met wieltjes, waardoor ze gemakkelijker te verplaatsen zijn om schoon te maken. Zorg ervoor dat de wielen kunnen worden vergrendeld.
In plaats van een conventioneel ledikant kunt u ook kiezen voor een bed dat aan specifieke behoeften voldoet.
Een ledikant heeft een afneembare zijkant, zodat het 's nachts een verlengstuk van uw bed kan worden. Dit wordt een steeds populairdere manier om samen met een baby te slapen.
Zoals u ziet, is de slaap van uw baby belangrijk. Voor hem, zoals voor jou. Het stelt hem in staat zichzelf op te bouwen en jou om te rusten. De routine is een methode om hem in psychologische "veiligheid" te brengen om de stappen naar slaap te vergemakkelijken.
Natuurlijk zullen er meer onrustige nachten zijn dan andere... dat is de vreugde van het ouderschap ;o)
MyNursery 2022, bewerking en vertaling van de vrije tekst Johnson's 2005 "Your baby's first year".