Wanneer baby zal hij spreken ?
01 April 2023Net als lopen is praten iets waarmee in het eerste jaar van een baby betrekkelijk onopgemerkt rekening moet worden gehouden.
De meesten gebruiken aan het eind van het jaar een of meer woorden die ergens op slaan (zelfs als ze verkeerd worden uitgesproken).
Maar u hebt waarschijnlijk wel eens het gezegde gehoord "Baby die vroeg loopt, praat later", dat suggereert dat baby's natuurlijk voorlopen in hun lichamelijke ontwikkeling, maar minder in hun taalontwikkeling.
Baby's houden zich niet altijd aan deze regel:
◆ Sommigen zullen een paar woorden hebben en aan het eind van het jaar weer op de been zijn.
◆ Anderen zullen nog aan beide vaardigheden werken, en dat is prima.
Hoewel uw baby op zijn eerste verjaardag misschien nog niet praat, zouden zijn taalontwikkeling en communicatie al goed op gang moeten zijn. In feite heeft hij vanaf zijn geboorte op de een of andere manier met je gecommuniceerd, ook al schreeuwde hij alleen maar de eerste drie maanden. Zelfs die kreten hadden een betekenis – de hongerkreet was anders dan de slaapkreet- en als je naar babypraatdeskundigen luistert, gebruiken pasgeborenen hun eigen taaltje om je te laten weten wat ze willen voordat ze gaan huilen.
Een "neh"-klank betekent bijvoorbeeld dat hij honger heeft, terwijl een "heh"-klank betekent "ik voel me niet op mijn gemak".
Als baby ongeveer zes maanden oud is, maakt hij geluiden zoals knorren, "agoo", lachen, piepen en zingen. Hij kan zelfs 'mama' of 'papa' zeggen, maar laat u niet meeslepen: het heeft in dit stadium nog geen betekenis en kan evengoed 'vava', 'yaya' of 'baba' zijn, afhankelijk van de medeklinker die hij op dat moment verkiest. Ze leren ook non-verbaal te communiceren door te glimlachen, te zwaaien, te wijzen en te laten zien dat ze honger hebben of vol zitten,
Beginnen te praten rond de leeftijd van een jaar is in feite het eindpunt van de taalontwikkeling waar baby de afgelopen zes maanden aan heeft gewerkt, en hij begrijpt veel meer dan zijn paar woorden doen vermoeden.
Met zes maanden kende Baby waarschijnlijk zijn eigen naam en keek hij je aan als je sprak.
Met acht maanden huilde hij waarschijnlijk als je streng "nee" zei.
Aan het eind van het jaar moet hij een plaatje van een boek aanwijzen als je vraagt: "Waar is de kat?" (als er maar een kat op het plaatje staat - niet te moeilijk doen); hij moet reageren op eenvoudige verzoeken als "Ga je bal halen" of "Mag ik dat hebben?"; en als je vraagt: "Waar is je neus?", moet hij laten zien dat hij het begrijpt door te antwoorden: "In het midden van mijn gezicht, waar hij altijd is, mama." O nee … we laten ons meeslepen, hij zal zijn vinger erop leggen ;o)
Stimuleer de taalontwikkeling door voor te lezen, te zingen en tegen uw baby te praten. Hoe meer woorden hij hoort, hoe beter. Vertel hem de namen van voorwerpen, mensen en lichaamsdelen, en wijs dingen aan als je onderweg bent. Vertel haar welk voedsel er op de lepel ligt die in haar mond gaat. Maak een opmerking terwijl je alledaagse dingen doet, zoals een luier verschonen. Het helpt om het simpel te houden door woorden met een lettergreep te gebruiken.
Baby begint misschien zijn eigen woorden te gebruiken voor bekende dingen, maar die zijn vaak ver verwijderd van het eigenlijke woord. "Ba-ba" kan fles, schaap, bal of alle drie betekenen (het laatste wat ik hoorde, was dat "na" niet minder dan zes verschillende dingen betekende voor een kind). Je zult snel leren herkennen wat hij bedoelt - je zult waarschijnlijk in staat zijn te zeggen of hij zijn flesje wil in plaats van een speeltje.
Kom niet in de verleiding om zijn woord over te nemen. Gebruik in plaats daarvan het juiste woord in uw antwoord.
Bijvoorbeeld: "Oké, mama gaat je flesje halen".
Als je zijn taal overneemt, zal hij het nooit leren!
En op een dag zal hij helemaal in verlegenheid gebracht worden aan de bar als hij om een ba-ba biertje vraagt...
MyNursery 2022, aangepast en vertaald uit de vrije tekst Wells Erica 2010 "The survival guide for rookie moms"