Wat is Bisfenol A (BPA)?

13 Maart 2023

Als ouder(s) maakt u zich mogelijk zorgen over het effect van verschillende producten op de gezondheid van uw kind. Dan heb je misschien gehoord over Bisfenol A (BPA), een chemische verbinding die wordt gebruikt bij de productie van polycarbonaat, een hard, helder plastic dat vaak wordt gebruikt in babyflesjes.

Studies hebben aangetoond dat BPA kan vrijkomen in eten en drinken in polycarbonaat verpakkingen, wat betekent dat uw kind kan worden blootgesteld aan BPA als het deze producten gebruikt. Er zijn hoge niveaus van BPA gemeten in het bloed en de urine van mensen die voedsel en drank uit polycarbonaatverpakkingen hebben geconsumeerd.

Er zijn veel studies verricht naar de mogelijke effecten van BPA op de menselijke gezondheid, vooral bij zuigelingen en jonge kinderen. Sommige van deze studies hebben gesuggereerd dat blootstelling aan BPA tijdens de zwangerschap en de kinderjaren in verband kan worden gebracht met problemen bij de ontwikkeling van de hersenen en het gedrag, net als met groei- en voortplantingsproblemen. Andere studies hebben ook gesuggereerd dat blootstelling aan BPA het risico op bepaalde chronische ziekten, zoals diabetes type 2 en zwaarlijvigheid, kan verhogen.

Als gevolg van deze bezorgdheid zijn veel fabrikanten van zuigflessen alternatieven voor BPA in hun producten gaan gebruiken. Net zo hebben veel landen het gebruik van BPA in kinderproducten verboden of beperkt. Er ze echter op gewezen dat de meeste studies over de gezondheidseffecten van BPA zijn uitgevoerd bij dieren en dat de resultaten niet noodzakelijkerwijs van toepassing zijn op mensen. Verdere studies zijn nodig om de effecten van BPA op de menselijke gezondheid met meer zekerheid te beoordelen.

Als u bezorgd bent over de blootstelling van uw kind aan BPA, kunt u kiezen voor zuigflessen van alternatieve materialen. Bovendien kunt u vermijden voedsel of dranken in polycarbonaat verpakkingen te verwarmen en etiketten controleren om er zeker van te zijn dat andere alledaagse producten BPA-vrij zijn.

 

Wat zijn de alternatieven? 

Glas: Glazen babyflessen worden over het algemeen beschouwd als een veilig en duurzaam alternatief voor plastic flessen. Ze bevatten geen BPA en geven geen schadelijke stoffen af aan voedsel of drank. Ze kunnen echter zwaar en breekbaar zijn, waardoor ze minder gemakkelijk te gebruiken zijn.

Silicone: Siliconen flessen zijn ook een veilige en duurzame optie. Ze zijn BPA-vrij en bestand tegen hoge temperaturen, waardoor ze gemakkelijk te reinigen zijn. Ze kunnen echter duurder zijn dan plastic flessen.

BPA-vrij plastic: er zijn ook plastic babyflesjes van alternatieve materialen die geen BPA bevatten. Deze flessen kunnen gemaakt zijn van BPA-vrij polypropyleen, polyethyleen of polyethyleentereftalaat. Het is echter belangrijk de etiketten te controleren om er zeker van te zijn dat de fles die u koopt BPA-vrij is.

 

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel BPA in twijfel is getrokken vanwege zijn mogelijke gezondheidseffecten, er niet genoeg bewijs is om een definitieve conclusie te trekken over de langetermijneffecten ervan op mensen. Als u echter liever preventief te werk gaat en de blootstelling van uw kind aan BPA tot een minimum beperkt, zijn er alternatieven op de markt. Het wordt aanbevolen om met uw arts of zorgverlener te overleggen voor individueel advies over welke producten het geschiktst zijn voor uw situatie.

 

MyNursery 2022

BPA Free logo in groen versie